Guasha

Guasha is een techniek uit de Chinese geneeskunde waarbij ik gebruik maak van een jadesteen. ‘Gua’ betekent wrijven en schrapen. ‘Sha’ zijn kleine paars-rode puntjes die op de huid kunnen verschijnen vanwege de wrijving.

Guasha verhelpt onder andere hoofdpijn, migraine, nek- en schouderpijn, RSI, tenniselleboog, rugpijn, PMS, zenuwpijn, heuppijn en kniepijn.

Guasha kan worden toegepast in verschillende technieken:

Met een voedende techniek.

Dan wordt langzaam en met lichte druk gewreven met de jadesteen. Dit is zichtbaar op de foto, daar geef ik een gezichtsguasha. Deze techniek is fijn om te ontspannen en op te laden.

Met een sederende techniek.

Dan wordt snel en krachtig geschraapt met de jadesteen, zo hard dat de spieren worden meegenomen. Op plaatsen waar blokkades in het lichaam zijn verschijnen vervolgens licht- tot dieperrode plekken. Gestagneerde energie – die vaak leidt tot klachten of ziekten – kan met guasha in beweging worden gezet om te zorgen voor beweging en om toxines te verwijderen.

Deze techniek gebruik ik met name in mijn praktijk als iemand kou heeft gevat op de schouders om zo de kou te ‘bevrijden’ en stijfheid weg te nemen. Ook bij spierpijn kan deze techniek worden gebruikt om stagnaties op te lossen.

Scroll Up