Moxa

Moxa branden wordt gebruikt om acupunctuurpunten en/of delen van het lichaam te verwarmen en activeren. Een hele mooie voedende en verwarmende techniek.

Moxa bestaat met name uit langdurig in de zon gedroogde ai ye – ook wel bijvoetkruid, artemisa argyii, mugwort of mogusa genoemd – met toevoeging van diverse kruiden, o.a. kaneel, gedroogde gember, musk, danggui, mandarijnschil en pruimboombast.

Wanneer je moxa brandt, komt warmte vrij. Door moxa in de buurt van een acupunctuurpunt te branden kun je energie aan het lichaam toevoegen en de lichaamsenergie opwarmen.

Moxa beweegt en verwarmt en werkt daarom erg goed als iemand last heeft van koude en vochtige weersomstandigheden. Moxa is ook aan te bevelen bij chronische pijnen, slapte van het weefsel, gebrekkige energie in het lichaam en slapeloosheid. Ook littekens kunnen met moxa behandeld worden.

Moxa kan op verschillende manieren gebrand worden.

Moxa-punk

Als los materiaal, moxa-punk genoemd, op deze foto’s brand ik moxa-punk als een kegeltje op zout in de navel. Dat is heel voedend en helend bij klachten in de onderbuik en aan de onderrug, met name bij gynaecologische klachten.

Moxa-sigaar

Met een geperste sigaar. De ‘moxa-sigaar’ wordt vlak boven de huid gehouden.

Het is ook mogelijk de moxa op een naald te zetten of met een speciale moxalamp te werken.

Scroll Up